Wednesday, March 11, 2015

Lód – minerał z gromady tlenków o wzorze chemicznym H2O. Jest to stan stały wody. Rozmowa z Adamem Piaśniewskim / Ostre Cięcie



Lód powstanie gdy obniżymy jego temperaturę poniżej zera stopni Celsjusza to banalne.Mimo, że woda występuję powszechnie w przyrodzie, ale także odgrywa szczególną rolę w życiu człowieka. Bez niej po prostu nie przeżylibyśmy




Od kilku dobrych lat pracujesz z lodem...Jako-artysta rzeźbiarz modelujesz lód wg swojej wizji. Ty jednak znalazłeś kolejne zastosowanie zamarzniętej H20. Nie jest to łatwy żywioł do opanowania, zwłaszcza w stanie stałym. Używasz specjalistycznych narzędzi, dzięki którym powstają niesamowite kształty i modele.

Adam Piaśniewski / Ostre Cięcie:
Na wstępie może jak to się zaczęło. Można powiedzieć, że moja przygoda ze światem lodu rozpoczęła się tak naprawdę przez przypadek. Prawie 13 lat temu pracowałem w jednej z warszawskich firm (zajmującej się produkcją i handlem kostkami lodu oraz wykonywaniem rzeźb lodowych) jako kierowca – przedstawiciel handlowy. Swego czasu zostałem poproszony przez pracującego w niej rzeźbiarza o drobną pomoc w jednym z projektów i tak się to wszystko zaczęło. Obserwowałem jego pracę, nauczyłem się od niego wielu praktycznych rzeczy i zaraziłem się artystyczną obróbką lodu. W pewnym momencie poznałem ludzi, którzy chcieli rozwinąć lodowy interes na terenie zagłębia, przeniosłem się do Sosnowca i rozpocząłem współpracę z nimi jako główny rzeźbiarz w firmie. Niestety w pewnym momencie nasze wizje dalszego rozwoju zaczęły bardzo się rozmijać i postanowiłem rozpocząć działalność na własną rękę, łącząc pracę ze swoją pasją. Wtedy założyłem firmę Ostre Cięcie Adam Pieśniewski i zacząłem realizować własną wizję lodowego świata.






 Chciałem by ta piękna forma sztuki stała się, również za moją sprawą, bardziej znana i popularna w naszym kraju. Nie jest to oczywiście łatwe, wymaga często wielu poświęceń, ale cały czas rozwijam siebie i firmę, starając się udoskonalać swoje występy i prace. Najważniejszy jest dla fakt, iż robię to co najbardziej lubię – dlatego praca jest dla mnie czystą przyjemnością i pomysłem na życie.
Jeśli chodzi o narzędzia, jakich używam do rzeźbienia to jest to dość duży asortyment.
Podstawowe narzędzia to piła elektryczna, pilarka dzięki której nadaje się wstępne kształty każdej rzeźby. Od tego narzędzia zaczynam zawsze obróbkę bloków lodowych. W późniejszych etapach w grę wchodzą frezarki, znane z zakładów blacharskich, szlifierki proste znane dobrze majsterkowiczom i w końcu typowe dłuta.




Wielkie bloki lodowe tniesz piłą mechaniczną w specjalnej masce rodem z horroru. Powstają przepiękne rzeźby z lodu.

Podczas pokazu Ice Show w wersji standard wykorzystuję jeden lodowy blok o wymiarach 100/50/25cm i wadze ok 120 kg. Ok 115 litrów wody. Sam występ to spektakularny bardzo dynamiczny pokaz artystyczny rzeźbienia na żywo. Jedyny taki pokaz w Europie, podczas którego wykonuje rzeźbę (wcześniej ustaloną), na oczach widzów przy użyciu m.in.:
  •  piły mechanicznej, 
  • frezarek,
  • dłut 
  • czy ognia, 

w czasie do 13 minut! Jest to czas samego rzeźbienia, natomiast całe widowisko trwa ok 15 minut. Pokazowi temu towarzyszy oprawa na najwyższym poziomie - pełne oświetlenie, efekty dymne, mocna energiczna muzyka. Powstałe rzeźby zostają ustawione w kuwecie, wraz z systemem odprowadzającym wodę, aby cieszyły oko do końca wydarzenia.


Szkolisz młodych rzeźbiarzy, na specjalne zamówienie jesteś w stanie wybudować zamek dla Królowej Śniegu... Nie jest novum budowane przez ciebie tzw. bary lodowe. Teraz wychodzisz naprzeciw barmanom w kolejnej odsłonie i postanowiłeś rozszerzyć swoje portfolio o kolejny produkt , co jest nowością nie tylko na rynku lecz wielką rzadkością w świecie barmańskim.


Po raz pierwszy OSTRE CIĘCIE prezentuje LODOWE BRYKIETY/ ICE BRIQUETTE. 
Lodowe brykiety – Ice Briquette to specjalnie przygotowane bloczki lodowe, wyprodukowane z wody przebadanej przez stację sanitarno-epidemiologiczną dzięki czemu lód nadaje się do celów spożywczych. Lodowe brykiety powstają na oczach gości stojących przy barze. Barman mając przed sobą blok lodowy w specjalny sposób oddziela kawałki lodu wyglądające właśnie jak brykiet i serwuje lód wprost do szklanki. Każdy chcący serwować lód w tak spektakularny sposób zostaje odpowiednio wyposażony przez Ostre Cięcie w specjalne narzędzia dzięki czemu jest to możliwe. Wszyscy barmani chcący serwować lód w ten wyjątkowy sposób odbywają, krótkie lecz treściwe szkolenie związane z obróbką lodu.
Stosując kilka technik barman może przygotować brykiet lodowy tak, że ze szklanki będzie wyłaniała się np. mała góra lodowa. Teraz drinka można dekorować nie tylko owocami lecz również lodem, składnikiem niemalże wszystkich drinków tak często nie docenianym.
Brykiet daje nam jeszcze jedno - specjalny proces produkcji powoduje to iż lód jest niemalże idealnie przeźroczysty, bezwonny i bezsmakowy i co najważniejsze wolno rozpuszczalny. Brykiet nie powoduje rozcieńczenia drinka w znaczący sposób a ma za zadanie obniżyć jego temperaturę co jest kluczowe do jego spożywania.



Jaki lód uzyskujemy z Ice Briquette?


Ice Briquette jest to produkt końcowy jaki uzyskujemy dzięki specjalnej obróbce bloczku lodowego przez barmana. Blok główny tzw baza jest dostępna w kilku wymiarach : 100/50/25cm , 50/50/25cm i 50/25/25 - gdzie ten ostatni jest obecnie najbardziej popularny. Z jednego takiego bloczku lodowego o wymiarach 50/25/25cm można zaserwować od 100 do 250 drinków w zależności od wielkości powstałego brykietu i zdolności manualnych barmana podczas serwowania lodu. Bloczki tzw baza jest ustawiana na barze w widocznym miejscu niejednokrotnie na centralnej części baru. Bloczek jest zainstalowany w specjalnej kuwecie z systemem odprowadzenia wody jak i oświetleniem dla jeszcze lepszego efektu wizualnego. Jest to kolejna atrakcja dla przybyłych gości – obserwowanie jak barman na ich oczach produkuje lodowy brykiet. Wszystkie bloczki transportowane są w minusowej temperaturze i specjalnym opakowaniu foliowym.



Zupełna nowość w świecie barmańskim i dla lokali, czy drogi jest Ice B. ? 


Tak naprawdę lodowy brykiet jest dla każdego, od klubów przez restauracje po przyjęcia prywatne, domowe. Jest łatwy w transporcie ponieważ baza o wymiarach 50/25/25cm waży ok 30kg na życzenie klienta może być jeszcze mniejszy. Zanim się taka baza lodowa rozpuści w temperaturze pokojowej musiała by stać nawet do 4 dni by nie został nawet gram lodu. Dlatego mamy pewność że bloczki wytrzymają spokojnie całą imprezę, no ale przecież nie takie ich zadanie.
Jest to nowość którą każdy barman może wykorzystać podczas swojej pracy by zatrzymać na dłużej przy sobie gości. Podczas szkoleń niejednokrotnie pokazuję, jak podczas tworzenia brykietu obrabiać bloczek tak by powstała mała rzeźba funkcjonalna np. jako podstawka pod butelkę.




Nowość trzeba zaprezentować. Kiedy będzie oficjalna prezentacja, i czy będzie towarzyszyć temu szkolenie?


Tak na dniach odbędzie się duże szkolenie dla barmanów, każdy będzie miał możliwość samemu przetestowania produktu i wysłuchania szkolenia które ma na celu zaprezentowanie technik i narzędzi niezbędnych do serwowania brykietu.



  • https://www.facebook.com/OstreCiecie.AdamPiesniewski
  • Poczta elektroniczna
    adam@ostre-ciecie.pl
  • Strona internetowa

No comments:

Post a Comment