Adam Piaśniewski / Ostre Cięcie:
Na
wstępie może jak to się zaczęło. Można powiedzieć, że moja
przygoda ze światem lodu rozpoczęła się tak naprawdę przez
przypadek. Prawie 13 lat temu pracowałem w jednej z warszawskich
firm (zajmującej się produkcją i handlem kostkami lodu oraz
wykonywaniem rzeźb lodowych) jako kierowca – przedstawiciel
handlowy. Swego czasu zostałem poproszony przez pracującego w niej
rzeźbiarza o drobną pomoc w jednym z projektów i tak się to
wszystko zaczęło. Obserwowałem jego pracę, nauczyłem się od
niego wielu praktycznych rzeczy i zaraziłem się artystyczną
obróbką lodu. W pewnym momencie poznałem ludzi, którzy chcieli
rozwinąć lodowy interes na terenie zagłębia, przeniosłem się do
Sosnowca i rozpocząłem współpracę z nimi jako główny rzeźbiarz
w firmie. Niestety w pewnym momencie nasze wizje dalszego rozwoju
zaczęły bardzo się rozmijać i postanowiłem rozpocząć
działalność na własną rękę, łącząc pracę ze swoją pasją.
Wtedy założyłem firmę Ostre Cięcie Adam Pieśniewski i zacząłem
realizować własną wizję lodowego świata.
Chciałem by ta piękna
forma sztuki stała się, również za moją sprawą, bardziej znana
i popularna w naszym kraju. Nie jest to oczywiście łatwe, wymaga
często wielu poświęceń, ale cały czas rozwijam siebie i firmę,
starając się udoskonalać swoje występy i prace. Najważniejszy
jest dla fakt, iż robię to co najbardziej lubię – dlatego praca
jest dla mnie czystą przyjemnością i pomysłem na życie.
Jeśli
chodzi o narzędzia, jakich używam do rzeźbienia to jest to dość
duży asortyment.
Podstawowe
narzędzia to piła elektryczna, pilarka dzięki której nadaje się
wstępne kształty każdej rzeźby. Od tego narzędzia zaczynam
zawsze obróbkę bloków lodowych. W późniejszych etapach w grę
wchodzą frezarki, znane z zakładów blacharskich, szlifierki proste
znane dobrze majsterkowiczom i w końcu typowe dłuta.
Wielkie bloki lodowe tniesz piłą mechaniczną w specjalnej
masce rodem z horroru. Powstają przepiękne rzeźby z lodu.
Podczas
pokazu Ice Show w wersji standard wykorzystuję jeden lodowy blok o
wymiarach 100/50/25cm i wadze ok 120 kg. Ok 115 litrów wody. Sam
występ to spektakularny bardzo dynamiczny pokaz artystyczny
rzeźbienia na żywo. Jedyny taki pokaz w Europie, podczas którego
wykonuje rzeźbę (wcześniej ustaloną), na oczach widzów przy
użyciu m.in.:
- piły mechanicznej,
- frezarek,
- dłut
- czy ognia,
Szkolisz młodych rzeźbiarzy, na specjalne zamówienie jesteś w
stanie wybudować zamek dla Królowej Śniegu... Nie jest novum
budowane przez ciebie tzw. bary lodowe. Teraz wychodzisz naprzeciw
barmanom w kolejnej odsłonie i postanowiłeś rozszerzyć swoje
portfolio o kolejny produkt , co jest nowością nie tylko na rynku
lecz wielką rzadkością w świecie barmańskim.
Po
raz pierwszy OSTRE CIĘCIE prezentuje LODOWE BRYKIETY/ ICE BRIQUETTE.
Lodowe
brykiety – Ice Briquette to specjalnie przygotowane bloczki lodowe,
wyprodukowane z wody przebadanej przez stację
sanitarno-epidemiologiczną dzięki czemu lód nadaje się do celów
spożywczych. Lodowe brykiety powstają na oczach gości stojących
przy barze. Barman mając przed sobą blok lodowy w specjalny sposób
oddziela kawałki lodu wyglądające właśnie jak brykiet i serwuje
lód wprost do szklanki. Każdy chcący serwować lód w tak
spektakularny sposób zostaje odpowiednio wyposażony przez Ostre
Cięcie w specjalne narzędzia dzięki czemu jest to możliwe.
Wszyscy barmani chcący serwować lód w ten wyjątkowy sposób
odbywają, krótkie lecz treściwe szkolenie związane z obróbką
lodu.
Stosując
kilka technik barman może przygotować brykiet lodowy tak, że ze
szklanki będzie wyłaniała się np. mała góra lodowa. Teraz
drinka można dekorować nie tylko owocami lecz również lodem,
składnikiem niemalże wszystkich drinków tak często nie
docenianym.
Brykiet
daje nam jeszcze jedno - specjalny proces produkcji powoduje to iż
lód jest niemalże idealnie przeźroczysty, bezwonny i bezsmakowy i
co najważniejsze wolno rozpuszczalny. Brykiet nie powoduje
rozcieńczenia drinka w znaczący sposób a ma za zadanie obniżyć
jego temperaturę co jest kluczowe do jego spożywania.
Jaki lód uzyskujemy z Ice Briquette?
Ice
Briquette jest to produkt końcowy jaki uzyskujemy dzięki specjalnej
obróbce bloczku lodowego przez barmana. Blok główny tzw baza jest
dostępna w kilku wymiarach : 100/50/25cm , 50/50/25cm i 50/25/25 -
gdzie ten ostatni jest obecnie najbardziej popularny. Z jednego
takiego bloczku lodowego o wymiarach 50/25/25cm można zaserwować od
100 do 250 drinków w zależności od wielkości powstałego brykietu
i zdolności manualnych barmana podczas serwowania lodu. Bloczki tzw
baza jest ustawiana na barze w widocznym miejscu niejednokrotnie na
centralnej części baru. Bloczek jest zainstalowany w specjalnej
kuwecie z systemem odprowadzenia wody jak i oświetleniem dla jeszcze
lepszego efektu wizualnego. Jest to kolejna atrakcja dla przybyłych
gości – obserwowanie jak barman na ich oczach produkuje lodowy
brykiet. Wszystkie bloczki transportowane są w minusowej
temperaturze i specjalnym opakowaniu foliowym.
Zupełna nowość w świecie barmańskim i dla lokali, czy drogi jest
Ice B. ?
Tak
naprawdę lodowy brykiet jest dla każdego, od klubów przez
restauracje po przyjęcia prywatne, domowe. Jest łatwy w transporcie
ponieważ baza o wymiarach 50/25/25cm waży ok 30kg na życzenie
klienta może być jeszcze mniejszy. Zanim się taka baza lodowa
rozpuści w temperaturze pokojowej musiała by stać nawet do 4 dni
by nie został nawet gram lodu. Dlatego mamy pewność że bloczki
wytrzymają spokojnie całą imprezę, no ale przecież nie takie ich
zadanie.
Jest
to nowość którą każdy barman może wykorzystać podczas swojej
pracy by zatrzymać na dłużej przy sobie gości. Podczas szkoleń
niejednokrotnie pokazuję, jak podczas tworzenia brykietu obrabiać
bloczek tak by powstała mała rzeźba funkcjonalna np. jako
podstawka pod butelkę.
Nowość trzeba zaprezentować. Kiedy będzie oficjalna prezentacja, i
czy będzie towarzyszyć temu szkolenie?
Tak na dniach odbędzie się duże szkolenie dla barmanów, każdy będzie miał możliwość samemu przetestowania produktu i wysłuchania szkolenia które ma na celu zaprezentowanie technik i narzędzi niezbędnych do serwowania brykietu.
Tak na dniach odbędzie się duże szkolenie dla barmanów, każdy będzie miał możliwość samemu przetestowania produktu i wysłuchania szkolenia które ma na celu zaprezentowanie technik i narzędzi niezbędnych do serwowania brykietu.
- Poczta elektroniczna
- Strona internetowa
No comments:
Post a Comment